woensdag 6 maart 2013

Zin in meer...?

Alle kranten hebben het erover en de prijzen in de winkels liegen er niet om. 
Het leven wordt elke dag duurder. Een brood waar je vroeger 40 oude Belgische franken (1euro) voor betaalde, kost nu meer dan het dubbele van die prijs. Aardappelen zo een drie keer meer van wat het vroeger was. En dit is nog maar een begin van een lange lijst.
Maar het hoeft niet altijd zo te zijn. Als je een beetje tijd stopt in het zoeken naar aanbiedingen, het opmaken van een weekmenu en het uitknippen van kortingsbons kun je al heel wat besparen. Zo had ik op mijn laatste kassaticket een besparing van meer dan 30 euro. ( het is niet altijd zo hoog) 

Hoe ik het doe?

Heel eenvoudig, met een stappenplan.

Stap 1: Leg jezelf een wekelijks budget op dat je wil besteden aan voeding en verzorging. (Dit is
             afhankelijk van het aantal personen binnen je gezin en hun leeftijd.)
Stap 2: Speur op het internet naar aanbiedingen, bekijk reclamefolders en luister naar wat vrienden
             of familie te vertellen hebben.
Stap 3: Stel een weekmenu samen. Maak een mengeling van duurdere en goedkopere gerechten,
             eet eens vegetarisch, stel u menu samen volgens houdbaarheid van de groenten en het fruit,
             gebruik zoveel mogelijk seizoensgebonden producten, denk aan de aanbiedingen, enz.
Stap 4: Inkopen doen. Belangrijk hierbij is dat je vertrekt zonder een lege maag, je probeert te
             houden aan je lijst en voldoende tijd rekent.

Resultaat?

Een goedgevulde kar en een betaalbare rekening.

Tips en tricks
  • Schrijf je in op de site www.zininmeer.be. Deze site beloont jaarlijks hun leden met een goedgevuld bonnenboekje. Als je deze bonnen combineert met lopende aanbiedingen kun je vlug vele euro's besparen. (Zo kocht ik onlangs vier flessen vloeibaar wasmiddel die normaal gezien een totaal prijs hadden van 40 euro. Na het aftrekken van de kortingsbons en de lopende acties van de winkel betaalde ik er nog 5 euro voor.)
  • Koop grote hoeveelheden. Zo hebben verzorgings- en huishoudproducten geen houdbaarheidsdatum en kun je veel voordeel doen door ze in grotere hoeveelheden te kopen. Ga hiervoor vooral gaan rondkijken in grootwarenhuizen die zich richten naar gezinnen. Zo zijn bv. Colruyt of Albert Heijn ideaal hiervoor.
  • Het weekmenu houdt geen rekening met gepland of ongepland bezoek. Indien je bezoek verwacht, moet je hetgeen je wil besteden hieraan bij je weekbudget rekenen.
  • Maak zelf je brood. Dit bespaart je al vlug een euro per dag en veel winkels hebben al een grote keuze aan bloem om uw favoriete brood te bakken. Zo is Aveve een ideale winkel hiervoor.
  • Koop groenten, fruit en aardappelen bij een boer of op de markt. Ze zijn verser, je hebt een ruimere keuze en indien je seizoensgebonden producten koopt, heb je vaak meer voor een kleiner bedrag (Hetgeen je teveel hebt, kan je thuis verwerken en invriezen voor later gebruik). Een nog goedkopere optie is het aanleggen van een eigen moestuin.
  • Kijk altijd de houdbaarheidsdatum na om thuis zo min mogelijk te moeten weggooien.
  • Maak zoveel mogelijk zelf. Om maar een voorbeeld te geven : 'Een doos puddingpoeder kost de helft minder dan een verpakking kant en klare pudding en je maakt er tot vier keer meer pudding mee.'
  • Hou wekelijks één restjesdag om al die vervelende overschotten weg te werken.  Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen